Selasa, 29 Mei 2012

Makanan Istimewa.




Nie saya masak petang ahad harituh..cewah, ada macam kat kedai tak? siap letak dalam pinggan macam dulang tuh lagi. Punyalah penat uli tepung pastu masuk dalam tempayan. Ayam tandori tuh pulak saya simpan 3 hari 2 malam tau. nak bagi sebati. Nak sedap kenalah perap lama-lama.  ko ade? Hahaaa...tetete, tolong jangan pecaya okeh. sebenarnya ni ai buat...kat kedai. erm, apalagi order sama itu kedai lah. Roti nan tandoori. gile kaw saya menipi.  Kepada yang pecaya tuh anda sememangnye lurus tanpa bengkang bengkok.sorry..tapi rasanye semua orang takkan pecaya tengok benda alah cegini saya masak kan. Ok,  First time makan makan roti nan ni. UncleBad cakap sedap tapi dia cakap sedap tuh kat kedai lainlah kan... saya pon order ikut cam dia.  Dan memang sedap. satu pinggan RM 7.  Kedai ni kat segamat je.  Asal nye petang ahad tuh, pakwe saya nih nak makan satey muar. Maklumlah dah lama tak makan satey muo.  Hantar Haziq kat rumah mak dia, tuh yang tetiba dia nak makan satey.  Untuk 3 hari nih Haziq dok rumah mak dia. Berhari-hari pujuk kitaorang soh hantar muar pastu minggu depan dia cakap nak balik Palong pulak.( Rumah Mak saya). Wah! suke betul ko ye cuti sekolah. Jalan sana,jalan sini. Saya hantar dia pon tak lama haritu. dok kejap je dah terus UncleBad kuis-kuis kaki nak balik cepat. Tak sempat nak kepoh-kepoh. Biasalah kan jurujual sekarang kena jadi peramah hahaaa...jadi bila orang dah cuit-cuit tuh pahamlah kan haaaa apelagi soh tutup cerita lah kan. Jalan dengan Pakwe nie memang tepati masa. baguslah kan cepat sikit sampai rumah. Baik punya  cover laki. Pastu tak jejalan pon kat Muar..dia dah sibuk nak cari satay pastuh sampailah Segamat, tak jumpa.  Kalau jumpa pon, kedai tutup dah petang kan, kedai pon dah tutup pintu. Lepas tuh dah sampai Segamat semua kedai pon tutup. lastly terjumpa kedai nih. Waris Corner Station. Boleh jelah layan.  Tu yang makan roti nan nie.  Kat kedai nih macam-macam ade. Western food pun ada. Tapi yang special kat sini adalah makanan arablah kan.  Ada nasi goreng arab, roti nan pon ada macam-macam perasa. Pastuh ade nasi beriyani arab dan beberapa makanan masakan kampung. ha, makan sesedap rasa sampai malam kenyang. Bagus macam nih. Kurang makan malam. heheee...



Ahad, 20 Mei 2012

Hari sihat Sepanjang Hayat


kejap tenggelam, kejap timbul..tu lah kan. Sesuka hati je nak muncul, nak nyorok..Biasalah orang lazy buzy macam ai kan...ni pon sebok nak cerita nan kisah yang lalu. Yang dah berlalu seminggu yang lalu.  Daripada Masa gambar nih diambil Haziq sihat walfiat, sampailah demam seminggu dan hari ni dah semakin sehat. Erm seminggu tak pegi sekolah.  Tu lah budak susah makan obat.  Ini adalah Program Sihat Sepanjang Hayat Yang diadakan di Sekolah Kebangsaan Kampung Jawa, Segamat. Semua Kanank-kanak Tadika Perpadan yang berdekatan masuk pertandingan Mewarna.  Gambar masa mewarna  lupa plak nak ambik.

Nih selepas mewarna tamat. Kat belakang tuh macam biasalah kan ada pemeriksaan kesihatan.

okeh yang ini dua dari kiri adalah Haziq.  Tetiba je cikgu dia suruh naik pentas buat cara-cara gosok gigi dengan pekerja kesihatan.

Ni masa taunggu giliran dapat Hadiah...ceh macam confirm je menang.

Memang menang pon...dapat no 3 je. tak daptlah basikal. yang dapat basikal tuh kawan baik dia, Naim.  Haziq siap nak nangis sebab dia tak dapat basikal. sian.hehee...pastuh suruh ambik gambar dengan naim pon tak nak sebab bengang dia tak dapat basikal.

Nih je hadiah yang dia dapat.  Jam tangan. Tak paki pon lagi sebab dah seminggu tak sekolah.

Ini pulak...tetiba ada orang nak bagi.  Sian agaknye kan...banyaklah. ini namanye, orang yang bertuah macam saya harus dapat muahahaa...hadiah lucky draw.Bertuah kan...
Terimalah show percuma dari saya..v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

v
vvvv
vvv
vv
v
video
Haziq dua darpada kiri ye. Yang pegang mikrofon tuh.  Siap tanya kawan sebelah (Naim) lirik lagu. lupa liriklah pulak.  





Rabu, 9 Mei 2012

MARY KAY Dan Saya

Pernah dengar produk Marykay tak? owh sekarang saya sudah jadi perunding bebas  kecantikan Marykay. Hah, terasa macam hebat? tak juga hehee.. Mula-mula saya cuma pengguna produk nih tapi lama-lama ai jatuh cinta you.  Produk nie walaupun mahal skit  tapi sangatlah berbaloi. Saya suke ok. Produk nih berdasarkan bahan-bahan botanikal seperta bunga-bunga dan buah-buahan.  Memang tak de kesan teruk pada kulit. Jaminan dari Company, duit akan dipulangkan kalau tak puas hati.  Best kan.. kalau beli produk lain, kalau tak sesuai, terus campak dalam tong sampah, yang nih, kalau tak puas hati dapat duit balik.
Korang boleh tengok www.marykay.com.my  untuk info tambahan. Dalam You tube pon ada macam-macam. Cara solek dan penggunaan barang.  Semua Marykay tak sorok k.  Cakap je nak untuk kelihatan muda, tegang-tegang sikit, untuk putih, untuk hilang jerawat...semua ade.   Memang puas hati okeh.

 Mineral Powder Foundation
Ini salah satu produk yang saya pakai. Pakai bedak nih sangat best. ringan dan tak berminyak. Debu yang halus dan ringan ini berupaya menutupi garis-garis halus, kedutan, dan ketidaksempurnaan wajah. Sangat-sangat cool hehee..okeh saya dah pakai 3 bulan dan belum habis pon satu nih. penggunaan dia sangat lah lama dan jimat. cuba baca artikel  nih

pastuh ini pulak malacep whitening system.  untuk hilangkan bintik-bintik hitam. 
ape lagik saya pakai??

saya dah pakai set nih, lapan bulan.  Lepas je bersalin tahun lepas, saya pakai nih.  Masa tuh kulit saya penuh bintik hitam tau sebab masa mengandung tak leh pakai ape-ape. tak tahan bau. sekarang walau pun tak lah bersih sesangat tapi dah kurang okeh.  dah cantek okeh wawaaaa nak nangis dengor mak ko poyo. okeh realiti memang dah kurang bintik hitam tuh. Saya jenis kulit kering memang mudah berbintik-bintik.Dan yang paling best enam bulan penggunaan saya baru tukar toner. lama tau tahan. tak yah beli tiap-tiap bulan.  
lagik,lagik,lagik ape nak cerita ek....erm. tu je lah kot buat masa nih...nanti saya tunjuk lagi ape yang saya pakai ye.. kalau ade sebarang pertanyaan boley inbox kat FB saya ye...taip je centralclaim@yahoo.com. pasti akan saya jawab.  kalau ade yang nak tanya lah ye heeeehehehe. 



Selasa, 8 Mei 2012

KEGILAAN PADA MAKANAN

Datang lagik, lagik dan lagik dengan MAKAN...NAN. oret,oret..makan dan makanan adalah berbeza tapi nak cerita tentang sesuatu yang menjadi kegilaan saya sekarang.  Hari tuh ada gak kawan saya tanya apa sudah jadik dengan diet...muahhaaaaa..ketawa besar-besar sekarang.  ketawa kan diri sendiri lah kot sebab diet on off sekarang. kenapa sebab selalu kalah dengan makanan.  tapi semalam tetiba terpandang satu kelas zomba.  Macam menarik tapi sedang carik kawan yang nak ber zomba sekali dengan saya. bukan ape kan...gi sorang-sorang tanpa teman disisi memang menyegankan segan..ala-ala maluk gitu.
nah lah  ni je yang nak tunjuk sebenarnye...tengtang makan dan makanan

V
v

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
vvvv
v
v
v
vvv
v
v
v
vvvvvvv
vvv
vvvv
vv
vv
vvv
v
v
v
v
tau tak nih ape?? muahaahaa ala-ala jakon gitu hehee... ini adalah kegilaan saya sekarang. macam mane nak kurus???/tensi tau. mak tensi sebenarnye.  pagi beli dougnut nih, ptg kang dak Haziq pulak mintak tapi dia pon dah muak sekarang cuma saya jerk yang tak reti muak-muak...ape sudah jadik??? okeh yang kanan tu ade coklat macam rambut tuh 'the alien' dan yang warna coklat tuh nama 'megabite'. jom pegi beli sekarang...boley???

dan kalau nak pegik beli tuh, pegilah Biq Apple. Jangan dunkin dounat plak...pastuh cool blog satu..tapi sila beringat ye, ini adalah salah satu makanan yang membawa penyakit diabetis muahahaaa....terbaek.